foto: rik brantjes

Liberty weekend HEmbrug  2016

Het militair weekend vond plaats op 7 en 8 mei 2016, op het Hembrugterrein in Zaandam. Het handhaven van vrede en veiligheid in de twintigste eeuw staat tijdens dit weekend centraal. Het thema voor dit jaar was "Van huis met een missie". Door middel van historische voertuigen en re-enactment groepen, die de geschiedenis doen herleven, werdt de strijd voor de vrede uitgebeeld. Tevens vond er weer een militariamarkt, een modelbouwmarkt en verschillende optredens plaats. Ook konden er rondritten met historische militaire voertuigen en oude  civiele autobussen worden gemaakt. Er was zelfs een ritje met een smalspoortreintje mogelijk en er kon met een helikopter een rondvlucht gemaakt worden!

Het evenement staat in het teken van vrijheid, 71 jaar bevrijding en het handhaven van vrijheid na de Tweede Wereldoorlog en wil een indruk geven van de inspanningen die met mensen en materieel geleverd is in de strijd voor vrede.

In 2014 trok dit evenement 3500 bezoekers, in 2015 zo'n 6500

 

Het programma bestond uit o.a.:

Diverse fotomomenten
Voertuig displays
Manschap en wapen demonstaties
Verbindingsdiensten
Eerste wereld oorlog living history kampementen
Tweede wereld oorlog living history kampementen
Koude oorlog living history kampementen
Diverse interacties met re-enacters
Optredens van:
De zingende Kapsters
Ligthtown Barbers
Peleton 48
Gele rijders
Militariamarkt
Modelbouw verenigingen

 1e wereldoorlog historisch kampement:

 

2e wereldoorlog historisch kampement:

 Marine Kampement:

Militariamarkt:

Dit zijn de handelaren, particulieren en verenigingen die aanwezig Waren:

 

 

Modelbouw en RC verenigingen:

naar : http://www.militairweekendhembrug.nl/

'Het Vergeten Leger' Nederlands-Indië 1945-1950

hun hoofduitbeelding is de Derde Infanterie Brigadegroep (3-IBG) van de C-Divisie '7 December' tijdens de eerste Politionele Actie, met daarbinnen de focus op het 3e Bataljon, Regiment Stoottroepen.

Het doel van deze werkgroep is het publiek door middel van 'levende geschiedenis' kennis te laten maken met de gebeurtenissen in Nederlands-Indië in de periode 1945-1950, waarbij vooral aandacht uitgaat naar de Politionele Acties. Dit houdt in dat zij op diverse publieksevenementen (zoals Veteranendag) en op verzoek van diverse musea en veteranenorganisaties een uitbeelding geven van het militaire leven in deze periode. Om zo flexibel mogelijk in te kunnen spelen op deze verzoeken hebben wij behalve onze hoofduitbeelding ook een aantal secundaire uitbeeldingen die wij kunnen neerzetten.

Musea, veteranenorganisaties en -instellingen en anderen die belangstelling hebben voor een static display gedurende een evenement nodigen wij graag uit om eens contact met ons op te nemen.

Deze werkgroep maakt deel uit van de Reenactmentvereniging 'MARS'

foto's en bron http://hetvergetenleger.jouwweb.nl/ 

Peleton 48

Onder de naam Peloton 48 treedt een groep enthousiaste mensen sinds 1996 bij allerlei evenementen op als exercitiepeloton. Peloton 48 geeft een getrouwe beeld van een peloton infanterie van de Koninklijke Landmacht uit 1948.

Het doel van Peloton 48 is het in stand houden en demonstreren van de militaire exercitie van eind jaren veertig  van de vorige eeuw.

Het exercitiepeloton bestaat uit actief dienende reservemilitairen , voormalig beroeps- cq reservemilitairen en mensen zonder directe binding met de krijgsmacht. 

De pelotonsleden oefenen gemiddeld genomen een avond per twee weken om de exercitievaardigheid op peil te houden en de optredens voor te bereiden.

eloton 48 gaat tijdens optredens gekleed in het " eerste grijs ". Dit tenue is het originele uniform van de Nederlandse infanterie in de periode van 1945 tot eind jaren vijftig van de vorige eeuw.

 Het uniform komt overeen met de Britse battle dress uit de Tweede Wereldoorlog. De spijkerschoenen, enkelstukken, koppel, draagriemen met veldfles, patroontassen en broodzak, baret en schotelhelm completeren het tenue. 

bron  : //www.peloton48.nl/

 foto"s : Kees Jan Bakker

 

 

VMLH : Krasny Oktjabr

Krasny Oktjabr is een re-enactmentgroep met als voornaamste doel het uitbeelden van soldaten van het Rode Leger zoals zij vochten in de Grote Patriottische Oorlog (de Tweede Wereldoorlog) vanaf 1943. Ons doel is het publiek meer te leren over de strijd die Sovjet soldaten leverden aan het Oostfront, een stuk geschiedenis dat helaas nogal onbekend en ondergewaardeerd is.

Sinds het begin in 2008 heeft de groep een enorme progressie doorgemaakt, zowel in de kwaliteit van de uitbeelding, ledental en kennis. Onze hoofduitbeelding is een infanterie eenheid van het Rode Leger. Wij proberen deze zo authentiek mogelijk uit te beelden, niet alleen door exercities en tactieken uit de Tweede Wereldoorlog te gebruiken, maar bijvoorbeeld ook door zo authentiek mogelijk te koken. 
Krasny Oktjabr werkt vaak samen met andere re-enactment groepen, zowel in binnen- als buitenland. We nemen deel aan verschillende (inter-)nationale projecten en zijn aanwezig op evenementen door heel Europa. Wij streven ernaar zoveel mogelijk samen te werken met andere Rode Leger re-enactmentgroepen, zodat we een zo groot mogelijke eenheid kunnen laten zien tijdens evenementen.

In 2015 is Krasny Oktjabr lid geworden van de VMLH (Vereniging Militaire Living History). De VMLH bestaat sinds 1995 en kent een grote verscheidenheid aan werkgroepen. Van de vroege middeleeuwen tot de Tachtigjarige Oorlog en van de Amerikaanse Burgeroorlog tot de verschillende strijdtonelen van de Tweede Wereldoorlog - de VMLH heeft het allemaal. Sinds Krasny Oktjabr bij de VMLH is gekomen, is het aantal deelnemers gestegen en is er een nieuwe weg naar de overwinning ingeslagen! Met de professionele hulp en expertise van de VMLH streeft Krasny Oktjabr naar een nog betere uitbeelding. bron: http://krasnyoktjabrnl.weebly.com/  fots met toestemming Jerry van rReenen

VMLH: werkgroep whermacht Duits

deze werkgroep tevens binnen de VMLH richt zich op een groep duitse militairen verder in de oorlog.

zij treden gezamelijk op met de werkgroepen Russisch en burgers in oorlogstijd.

foto's : Kees Jan Bakker

foto : Kees Jan Bakker

War Department: The border regiment

dit is een vereniging die zich inzet voor het zo correct mogelijk uitbeelden van 12 PLATOON, B COMPANY, 1ST BATTALION THE BORDER REGIMENT 
één van de 3 infanterie bataljons die de 1e Airborne Brigade , een deel van de 1e Britse Airborne Division vormt . Na inzet in Afrika en Sicilië werd de 1st Airborne Divisions`belast  te vangen en vast te houden aan de bruggen bij Arnhem tijdens Operatie Market -Garden in september 1944 . 

B-Company vocht in en rond Oosterbeek.  

 

foto: Erny van Wijk

foto : Erny van Wijk

UNIFORM

naar het Liberty weekend ging ik wederom in uniform. als een nederlands militair uit de jaren 50 en als onderdeel: stoottroepen 7 december divisie De Eerste Divisie "7 December" werd in 1946 naar de Oost gezonden om in Indië de 'rust, orde en veiligheid' te herstellen.Nederland was van plan om Indië langs geleidelijke weg een grotere zelfstandigheid te geven, echter het uitroepen van de onafhankelijke Republiek Indonesia twee dagen na de Japanse capitulatie versnelde deze gebeurtenissen.

De Eerste Divisie "7 december" werd vernoemd naar de rede van Koningin Wilhelmina in Londen op 7 december 1942: 'Ik stel mij voor, zonder vooruit te loopen op de adviezen der rijksconferentie, dat zij zich richten zullen op een Rijksverband, waarin Nederland, Indonesië, Suriname en Curaçao tezamen deel zullen hebben, terwijl zij ieder op zichzelf, de eigen inwendige aangelegenheden in zelfstandigheid en steunend op eigen kracht, doch met den wil elkander bij te staan, zullen behartigen. Daarbij zal voor verschil van behandeling op grond van ras of landaard geen plaats zijn, doch zullen slechts de persoonlijke bekwaamheid der burgers en de behoeften van de verschillende bevolkingsgroepen den doorslag geven voor het beleid der Regering.'

Dit was het mandaat, waarop de dienstplichtigen van de 7 december divisie naar Nederlands-Indië werden gezonden. Aan de dienstplichtigen werd als doel voorgehouden, "het verlenen van zelfstandigheid aan dekoloniën en het opheffen rassendiscriminatie zodat alle burgers gelijk waren in het grote Koninkrijk der Nederlanden. Omdat de mensen van de sterk verschillende bevolkingsgroepen zelfbeheer zouden willen en niet één grote communistische staat zoals Soekarno voor ogen had"[Wikipedia].